Programele de cercetare promovate de platforma “BIOALIMENT” deriva din strategiile programelor nationale de cercetare-dezvoltare-inovare, ce converg catre aria tematica Food, Agriculture and Biotechnologies, promovata de Programul Cadru 7 al Uniunii Europene pentru Cercetare si Dezvoltare 2007 – 2013 si programele internationale.
Biotehnologia culturilor de celule si tesuturi |
Izolarea si selectia microorganismelor cu implicatii in biotehnologii industriale Studiul microorganismelor extremofile Culturi de celule si tesuturi vegetale Colectie de culturi, strategii moderne de conservare, gestiune si comercializare Obtinerea si controlul calitatii culturilor starter Imbunatatirea performantelor biotehnologice prin inginerie genetica |
Biotehnologia preparatelor enzimatice |
Izolarea si selectia microorganismelor producatoare de enzime Elaborarea biotehnologiilor la nivel de laborator si pilot de obtinere a enzimelor cu implicatii industriale: amilaze, proteaze, celulaze, xilanaze, enzime pectolitice, glucozizomeraza, invertaza, inulinaza, glucozoxidaza, fenoloxidaze etc. Modelarea si controlul proceselor de biosinteza a enzimelor Purificarea si stabilizarea enzimelor Finisarea, standardizarea si controlul preparatelor enzimatice Obtinerea de enzime purificate pentru constructia de biosenzori Preparate enzimatice comerciale pentru industrie si bioremediere |
Biotehnologia colorantilor alimentari |
Izolarea si selectia de microorganisme producatoare de pigmenti cu rol de aditivi alimentari si rol functional Studiul conditiilor biotehnologice de obtinere a pigmentilor naturali cu microorganisme si culturi de celule vegetale Modelarea si controlul proceselor fermentative de obtinere a pigmentilor Elaborarea biotehnologiilor la nivel de laborator si pilot de obtinere a pigmentilor naturali (carotenoide, xantofile, flavonoide, antoaciani etc.) Extractia, caracterizarea si studiul proprietatilor cromatice si functionale a pigmentilor Studii de stabilitate si de comportamentul pigmentilor naturali in sisteme model si alimentare Studii de incapsulare a pigmentilor pentru conservarea proprietatilor cromatice si functionale |
Biotehnologia compusilor bioconservanti |
Selectia culturilor activ producatoare de metaboliti cu efect antimicrobian, bacterii lactice, bacterii propionice drojdii killer si celule vegetale producatoare de metaboliti cu rol bioconservativ Modelarea si controlul proceselor fermentative Elaborarea biotehnologiilor de laborator si pilot de obtinerea a pigmentilor Separarea si purificarea metabolitilor cu actiune antimicrobiana Testerea efectului antimicrobian pentru asigurarea conservabilitatii produselor alimentare si siguranta alimentara |
Alimente funcţionale |
Produse lactate fermentate probiotice Produse probiotice derivate din seminte germinate |
Biotehnologia si siguranta alimentara |
Tehnici neconventionale de stabilizare biochimica si microbiologica |
Biotehnologia mediului |
Bioconversia deşeurilor industriale si agricole Bioremediere Biomasa pentru biosorbtia poluantilor |
Modelarea bioproceselor |
Monitorizarea, controlul si reglarea bioproceselor Automatizarea bioproceselor Modelarea matematica a bioproceselor |
In cadrul platformei BIOALIMENT se deruleaza patru categorii de programe formative: