I. PROGRAME DE CERCETARE

Programele de cercetare promovate de platforma “BIOALIMENT” deriva din strategiile programelor nationale de cercetare-dezvoltare-inovare, ce converg catre aria tematica Food, Agriculture and Biotechnologies, promovata de Programul Cadru 7 al Uniunii Europene pentru Cercetare si Dezvoltare 2007 – 2013 si programele internationale.

Biotehnologia culturilor de celule si tesuturi

Izolarea si selectia microorganismelor cu implicatii in biotehnologii industriale

Studiul microorganismelor extremofile

Culturi de celule si tesuturi vegetale

Colectie de culturi, strategii moderne de conservare, gestiune si comercializare

Obtinerea si controlul calitatii culturilor starter

Imbunatatirea performantelor biotehnologice prin inginerie genetica

Biotehnologia preparatelor enzimatice

Izolarea si selectia microorganismelor producatoare de enzime

Elaborarea biotehnologiilor la nivel de laborator si pilot de obtinere a enzimelor cu implicatii industriale: amilaze, proteaze, celulaze, xilanaze, enzime pectolitice, glucozizomeraza, invertaza, inulinaza, glucozoxidaza, fenoloxidaze etc.

Modelarea si controlul proceselor de biosinteza a enzimelor

Purificarea si stabilizarea enzimelor

Finisarea, standardizarea si controlul preparatelor enzimatice

Obtinerea de enzime purificate pentru constructia de biosenzori

Preparate enzimatice comerciale pentru industrie si bioremediere

Biotehnologia colorantilor alimentari

Izolarea si selectia de microorganisme producatoare de pigmenti cu rol de aditivi alimentari si rol functional

Studiul conditiilor biotehnologice de obtinere a pigmentilor naturali cu microorganisme si culturi de celule vegetale

Modelarea si controlul proceselor fermentative de obtinere a pigmentilor

Elaborarea biotehnologiilor la nivel de laborator si pilot de obtinere a pigmentilor naturali (carotenoide, xantofile, flavonoide, antoaciani etc.)

Extractia, caracterizarea si studiul proprietatilor cromatice si functionale a pigmentilor

Studii de stabilitate si de comportamentul pigmentilor naturali in sisteme model si alimentare

Studii de incapsulare a pigmentilor pentru conservarea proprietatilor cromatice si functionale

Biotehnologia compusilor bioconservanti

Selectia culturilor activ producatoare de metaboliti cu efect antimicrobian, bacterii lactice, bacterii propionice drojdii killer si celule vegetale producatoare de metaboliti cu rol bioconservativ

Modelarea si controlul proceselor fermentative

Elaborarea biotehnologiilor de laborator si pilot de obtinerea a pigmentilor

Separarea si purificarea metabolitilor cu actiune antimicrobiana

Testerea efectului antimicrobian pentru asigurarea conservabilitatii produselor alimentare si siguranta alimentara

Alimente funcţionale

Produse lactate fermentate probiotice

Produse probiotice derivate din seminte germinate

Biotehnologia si siguranta alimentara

Tehnici neconventionale de stabilizare biochimica si microbiologica

Biotehnologia mediului

Bioconversia deşeurilor industriale si agricole

Bioremediere

Biomasa pentru biosorbtia poluantilor

Modelarea bioproceselor

Monitorizarea, controlul si reglarea bioproceselor

Automatizarea bioproceselor

Modelarea matematica a bioproceselor



II. PROGRAME FORMATIVE

In cadrul platformei BIOALIMENT se deruleaza patru categorii de programe formative:


Programele formative de master si doctorat asigura:

  • Dezvoltarea competentelor in biostiinte.
  • Crearea unei duble competente prin introducerea studiului unor discipline complementare.
  • Dezvoltarea dimensiunii transversale a competentei in biotehnologie.
  • Formarea unor abilitati legate de comunicarea interpersonala, orientarea rapida pe piata resurselor umane, valorizarea competentei dobandite.
  • Pregatirea avansata pentru activitati de cercetare, management de proiect, management de mici companii inovatoare ("start-up" companii) orientate catre biotehnologii, management de programe de cercetare si educatie/formare profesionala.
  • Dezvoltarea de competente orientate catre elaborarea si implementarea politicilor si strategiilor europene si internationale din domeniul biotehnologiei aplicate.

Programele formative de scurta durata vizeaza:

  • perfectionarea cadrelor tehnice din intreprinderile de industrie alimentara prin cursuri de instruire.
  • BIOALIMENT se constituie intr-un centru de initiere si perfectionare, care poate sustine desfasurarea activitatilor de cercetare si de productie in conditii moderne.
  • In perspectiva imediata este vizata organizarea unei scoli post-universitare de vara (cursuri pe diverse teme, in functie de cerinte) in domeniul Biotehnologiei aplicata in stiinta si ingineria alimentelor pentru protectia mediului inconjurator.